Γυναικολογική Ενδοκρινολογία

Από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση η ορμονική ισορροπία είναι απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Προσφέρουμε εξατομικευμένες συμβουλές με αγάπη και σεβασμό σε όλες τις περιόδους ζωής της κάθε γυναίκας. Με συστηματική συμμετοχή στην γερμανική εταιρεία γυναικολογικής ενδοκρινολογίας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εμπλουτίζουμε με καινούργιες μεθόδους τη συμβουλευτική και θεραπευτική μας προσέγγιση.

Αντισύλληψη

Φυσικοί μέθοδοι , μέθοδοι φραγμού, ενδομήτρια σπειράματα, ορμoνικές και χειρουργικές μέθοδοι , οι επιλογές για την κάθε την γυναίκα ανάλογα τον οικογενειακό προγραμματισμό είναι πολλές. Κάθε μέθοδος λειτουργεί διαφορετικά, έχει διαφορετική  αποτελεσματικότητα, κανόνες λήψεις, ενδείξεις και αντενδείξεις. Με την καθοδήγηση μας, ανάλογα την επιθυμία ,τις ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας, βρίσκουμε την καλύτερη επιλογή για την κάθε μία ξεχωριστά.

Διαταραχές κύκλου

Διαταραχές της συχνότητας,  της περιοδικότητας , της ποσότητας ή της διάρκειας της περιόδου είναι ένας από τους συχνότερους λόγους για τους οποίους η γυναίκα επισκέπτεται ένα γυναικολογικό ιατρείο. Ο κύκλος περιόδου μας δίνει στοιχεία για την σωματική, ψυχική υγεία και τη γονιμότητα. Ανάλογα τα αίτια οι διαταραχές του κύκλου αντιμετωπίζονται συντηρητικά, φαρμακευτικά ή χειρουργικά , με στόχο την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού κύκλου.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η πιο συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες, συμπεριλαμβάνει ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών και δεν ταυτίζεται με την υπερηχογραφική απεικόνιση πολυκυστικών ωοθηκών. Διαταραχές του κύκλου (αμηνόρροια, ολιγομηνόρροια, αραιομηνόρροια), υπερτρίχωση , ακμή, αύξηση βάρους και προβλήματα υπογονιμότητας είναι τα συμπτώματα που συχνά φέρνουν μια γυναίκα στο ιατρείο με την υποψία συνδρόμου. Η διάγνωση τίθεται με κλινική εξέταση , αιματολογικές εξετάσεις , και ακολουθείται από αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με δίαιτα, άσκηση, απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή και συνεχή ιατρική παρακολούθηση για την πρόληψη επιπλοκών που συνδέονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος της μήτρας και καρδιοαγγειακά νοσήματα.

Υπερπρολακτιναιμία

Υπερπρολακτιναιμία είναι η παρουσία αυξημένης προλακτίνης στο αίμα που προκαλεί από διαταραχές κύκλου έως και υπογονιμότητα. Καλοήθεις όγκοι πχ. προλακτίνωμα, φάρμακα , υποθυρεοειδιδμός , σύνδρομο πολυκυστικών οωθηκών και χρόνιες ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της υπερπρολακτιναιμίας. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο , με στόχο τα φυσιoλογικά επίπεδα προλακτίνης  για να αποκατασταθεί η περίοδος και η γονιμότητα.  

Υπογονιμότητα

Η υπογονιμότητα , δηλαδή η αδυναμία ενός ζευγαριού να επιτύχει σύλληψη , αποτελεί σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας διαταραχή της υγείας και χρήζει αντιμετώπισης. ‘Έπειτα από λεπτομερή διερεύνηση για τα αίτια της υπογονιμότητας επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Με όπλα μας φαρμακευτικές αγωγές, χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και όλο το φάσμα τις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είμαστε δίπλα σας στην προσπάθεια για απόκτηση παιδιού.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένας σταθμός στη ζωή της γυναίκας που συνοδεύεται από ποικίλα συμπτώματα όπως εξάψεις, διαταραχές ύπνου, συναισθηματικές αλλαγές, κολπική ξηρότητα, κολπίτιδες και ουρολοιμώξεις. Ανάλογα με το ιστορικό, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της γυναίκας. Σε μερικές περιπτώσεις ενδείκνυται η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ο ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος με τεστ παπ , διακολπικό υπερηχογράφημα και ψηλάφηση μαστού συμπληρώνεται με τακτικούς ελέγχους μέτρησης οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες, αιματολογικές εξετάσεις σακχάρου, χοληστερόλης και καρδιολογική συνεκτίμηση.

Scroll to Top